De rijlessen

Alles begint met rustige en opbouwende rijlessen die je op een goede manier klaarstomen voor het echte werk. Daarom vind ik het minstens zo belangrijk dat de sfeer in de auto positief en ontspannen is. Want alleen als je er plezier in krijgt, haal je het maximale uit je rijlessen. Vanaf het moment dat je 16,5 jaar oud bent kun je al beginnen met lessen. Omdat je de rijinstructie altijd van mij krijgt, heb ik steeds een goed beeld van wat je al kunt en op welke manier ik je het beste kan helpen.

De app PlanGo

Om alle vorderingen rond je rijlessen overzichtelijk bij te houden, maak ik gebruik van de app PlanGo. Met deze handige app heb je alle actuele informatie rond je opleiding altijd bij de hand op je smartphone. In één oogopslag zie je hoe ver je bent met je rijlessen en wat er op de planning staat. Ook kun je eenvoudig aangeven waar je opgehaald en afgezet wilt worden. Handig!

Theorie-examen

Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen. Hierin wordt getest of je de verkeersregels kent en goed handelt in bepaalde situaties. Ter voorbereiding op het theorie-examen bied ik een uitgebreid theoriepakket van Vekabest, dat de perfecte basis vormt voor je kennis.

Het examen zelf maak je op een CBR-locatie naar keuze. Dit examen is anderhalf jaar geldig en kun je al vanaf je zestiende halen. Heb je last van bijvoorbeeld faalangst, dyslexie of autisme? Dan kijken we samen wat voor jou de beste manier is om theorie-examen te doen. Voor iedereen is er een passende oplossing!

Tussentijdse toets

Op ongeveer driekwart van je rijopleiding kun je ervoor kiezen om een tussentijdse toets te doen. Dit is een soort proefexamen waarin je went aan het echte examen en ontdekt wat je daarbij kunt verwachten. Het duurt net zo lang als een echt examen en wordt ook door een examinator afgenomen.

Vrijstelling bijzondere verrichtingen

Een ander groot voordeel van een tussentijdse toets is dat je een vrijstelling kunt krijgen voor de bijzondere verrichtingen op je praktijkexamen. Het gaat hierbij om handelingen als fileparkeren en de hellingproef. Als je ze goed uitvoert bij je tussentijdse toets, hoef je ze niet meer te doen bij het echte examen. Dat kan je een hoop rust geven als het zo ver is!

Een tussentijdse toets is niet verplicht, maar een mooie aanvulling die druk weg kan nemen bij leerlingen. Samen kijken we of het iets voor jou is.

Gezondheidsverklaring

Voor het halen van je rijbewijs heb je een gezondheidsverklaring nodig. Hierin geef je aan dat je geestelijk en lichamelijk geschikt bent om een auto te besturen. Dat betekent dat je ook laat weten of je medicijnen gebruikt of een bepaalde aandoening of ziekte hebt. Als bestuurder ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van jezelf en die van andere weggebruikers.

Omdat je medische achtergrond invloed kan hebben op je rijvaardigheid, is het dus belangrijk dat je dit naar waarheid doorgeeft aan het CBR. Natuurlijk help ik je verder met alles wat er eventueel bij komt kijken.

Praktijkexamen

Eindelijk, we gaan examen doen! In de loop van je opleiding hebben we samen gekeken wanneer je er klaar voor bent om af te gaan rijden. Ook hebben we tijdens de rijlessen al veel situaties behandeld die kunnen voorkomen tijdens het examen. Je weet dus waar je aan toe bent en kunt hopelijk met een rustig en vertrouwd gevoel aan je examen beginnen.

Begeleid rijden

Als je op je zeventiende je rijbewijs hebt gehaald, mag je tot je achttiende alleen onder begeleiding rijden. Dat betekent dat je helemaal zelf achter het stuur zit en alles doet, maar dat er wel altijd een begeleider bij zit die met je meekijkt en meedenkt. Hiervoor mag je tot maximaal vijf begeleiders aanwijzen die zich daarvoor moeten registreren. Ook heb je een begeleiderspas nodig waarop deze mensen vermeld staan. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, leg ik je met plezier uit. Zo zorgen we er samen voor dat je niets vergeet en alles op tijd regelt.

Examen doen met faalangst

Gezonde spanning is helemaal niet erg. Maar als de stress z’n eigen leven gaat leiden, kun je niet op een goede manier rijexamen doen. Zoals gezegd oefenen we alle situaties die je met het examen tegen gaat komen al uitgebreid tijdens het lessen. Als je in het dagelijks leven vaker situaties meemaakt waarin de spanning je te veel wordt, kun je ervoor kiezen om een faalangstexamen te doen. Voor dit examen krijg je meer tijd en kun je een time-out vragen om even tot jezelf te komen. Tijdens het lessen ontdekken we samen of dit iets voor jou is. Uiteindelijk gaat het erom dat jij op een prettige manier naar je rijbewijs toe rijdt!